Haber

Çekirdek testinden korkanlar için uzmandan ‘Schmidt çekici’ önerisi

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Afet Komisyonu Üyesi Ali Güngör, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ülke genelinde yapı tespiti başvurularının arttığını belirterek, bazı vatandaşların deprem korkusu yaşadıklarını söyledi. binaya zarar verebileceği endişesiyle bir çekirdek çıkarıldı. Betonun tahribatsız basınç dayanımı ölçümü için kullanılan ‘Schmidt çekici’ prosedürünü öneren Güngör, “Şu anda envanter çalışmalarında bu yöntem kullanılıyor. Beton yüzeyine çekiçle vuruluyor. Bu da betona herhangi bir zarar vermiyor.” Bu yöntemi şiddetle tavsiye ediyorum.”

İzmir’de 40 yıldır inşaat mühendisi olarak çalışan ve afet bölgelerinde görev yapan Ali Güngör, şubat ayında meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İnşaat Mühendisleri Odası’na bağlı beşinci grup olarak Hatay Dörtyol’a gittiklerini anlattı. 6 Ekim 2022. Bölgede 18 mühendis ve 16 mimar olarak çalıştıklarını ve 9 gün sonra geri döndüklerini kaydeden Güngör, deprem nedeniyle evlerinden çıkan vatandaşların kullanılmayan binalara tekrar girebilmesi için çalıştıklarını söyledi. yıkıldı ama hasar gördü. Güngör, yıkılan binalarla ilgili yapılacak bir şey olmadığını ancak sağlam olanlara ulaşım sağlanması için hizmet verdiklerini söyledi. “İki katlı olanlar depremden yara almadan kurtuldu. Ancak Antakya’ya doğru ilerledikçe fayın etkisinin daha fazla olduğunu ve kat sayısının arttığını gözlemledik.”

‘ZARARLI YÖNTEM’ Tamamlanan yapı elemanlarının kapasitelerini ölçmek ve yaklaşık kullanım ömürlerini belirlemek için uygulanan karot alma hakkında da bilgi veren Güngör, hatasız olması durumunda aceleye gerek olmadığına dikkat çekti. başvuru. Güngör, “Doğru uygulanırsa karot alma işlemi güvenlidir. Alındıktan sonra içine sürülmesi gereken tamir harcı doğru ise betonun dayanımından daha fazla dayanım sağlayabilir. Ancak yapılmaması gerekir.” inşaat demiri ile eşleşir. Demir röntgen cihazı ile görülmelidir. Direkt bulduğumuz yerden alırsak doğru olmaz. Doğurur” dedi. Karot konusunda endişesi olan ev sahiplerine ‘Schmidt çekici’ yöntemini öneren Güngör, “Schmidt çekici dediğimiz bir çekiç var. Şu anda envanter işlerinde bu kullanılıyor. çekiç.Binaya bir zararı yok.Daha çok tavsiye ederim.Zararı yok.Çekirdek kadar olmasa da yaklaşık bir bilgi veriyor.Tereddüdü olanlar bu yöntemi kullanabilir.” Sonradan bu endişe unutuldu. Maalesef unutkan bir toplumuz. Kahramanmaraş merkezli depremin ardından başvurular tekrar arttı. Ama İzmir aynı İzmir. Uzmanların şehrin riskli bölge olduğu yönündeki uyarıları vatandaşları etkiledi. Bayraklı’da başlayan ve Bornova’da devam eden envanter çalışmaları var.Oturduğu konutla ilgili şüpheleri olanlar büyükşehir belediyesine başvururlarsa binaların risk durumu incelenecek.Binaları riskli ise yaptırıyorlar. Harçlıktan çıkmak zorunda kalacak her şey ekonomiye dayalı.Devletin imkanlarını, kredilerini, kira yardımlarını arayabilirler.Binanız sağlam değilse oturmamanızı tavsiye ederim.Hesabından inşaatına kadar her şeyi görüyoruz. Binaların hazır beton ile yapılıp yapılmadığı çok değerli bir kriter.İzmir’e hazır beton 1990’lı yıllarda gelmeye başladı.2000’li yıllarda İzmir Valiliği tarafından zorunlu hale getirildi.” orada. Binanın çürümüş olduğu ortaya çıkarsa, devlet tarafından yıkılma ihtimali ürkütücüdür. Bu durumda korkmamalı, hatta oturmamalı. Konut alırken projelere bakmanızı öneririm. Bu konuda tanıdıkları mühendislere veya odamıza başvurabilirler. Zeminin projeye uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bazen 4 katlı bir proje için 6 kat yapılıyor. İzmir’de bina stokunun kötü olduğunu biliyoruz ama yeni binada sıkıntı yok. Yine de mimar ve mühendis konuta girerken kontrol edilmelidir.”

havsaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu