Haber

Çeşmeli esnaf: ‘İşler yıldan yıla düşüyor’

İZMİR – Türkiye’nin en çok tercih edilen tatil bölgelerinden biri olan Çeşme’de yaz döneminin bitmesine az bir süre kaldı. Fahiş fiyatların göze çarptığı Çeşme’de bazı esnaf tatil döneminden memnun olurken, bazı esnaflara bu süre yetmedi. Çeşme esnafına göre artan fiyatlar nedeniyle yabancı turist ve gurbetçilerin sayısı yerli turistten fazladır.

Gazete Duvar’a konuşan esnafların birçoğu “Çeşme giderek üst sınıfa hitap ediyor” ifadelerini kullanırken, esnafın önemli bir kısmının konuşmayı tercih etmemesi dikkat çekiyor.

‘GEÇEN YILA GÖRE BU YIL KÖTÜ’

25 yıldır Çeşme’de yemek kartı satışı yapan Sevgül Albayrak, 4 yıldır toptancıdan mal alamadığını söyledi. Kimsenin eskisi gibi ikram kartı almadığını belirten Albayrak, “Bu yıl geçen yıldan daha kötüydü. Bana ‘ucuza satıyorsun’ diyorlar. Bedava satsanız bile almıyorlar. Bu kartları basan kişi öldü. Bir akrabasını ölünce çöpe atacağına ‘Ben sana veririm satarım’ demiş. Şimdi onları satıyorum. Kart alıcıları genellikle koleksiyonerler, meraklı turistler ve göçmenlerdir. Her şey yıldan yıla düşüyor ve önceki yıldan bu yıla çok farklı. Kısacası artık bu kartlar bitti. İten kimse yok, saha da yok.”

Sevgül Albayrak

‘AVRO OTUZ LİRA OLDUĞUNDA FİYATLAR CAZİP OLABİLİR’

Esnaf Levent Paçacı da işlerin geçen seneye göre düşük olduğunu belirtti. Ekonominin gidişatına ve alım gücünün düşmesine dikkat çeken Paçacı, “Bu yıl ekonominin gidişatından dolayı insanların alım gücü düştü. İşimiz yiyecek-içecek hizmeti olduğu için insanlar zorunlu ihtiyaçları için ikramı erteleyebiliyorlar. Dolayısıyla ciromuz iki katına çıkmış olması gerekirken geçen seneye göre daha düşük. Dönemin nasıl geçtiğini dönem sonunda borçlarımız bittikten sonra değerlendireceğiz” dedi.

Avro kurundaki artış nedeniyle Çeşme’nin artık yerli turist için cazip olmadığını belirten Paçacı, “Okullar açılınca işlerimiz yüzde 80-90 azalacak. Eylül ve ekimde küçük esnaflık yapıyoruz. Kışın da. , Oturur bekleriz. Dönem başlamadan fiyatlar belli bir oranda belirlenir. “Boyut artar dururdu. Ama bu yıl fiyatlarda birkaç artış olduğu için bizi çok etkiledi. Umarım fiyatlar rayına oturur” dedi.

Levent Paçacı

‘YERLİ TURİST BİR ŞEY ALIRKEN İKİ KEZ DÜŞÜNÜR’

Kuyumculuk işiyle uğraşan bir esnaf da fiyatlara dikkat çekerek maliyetlerin çok arttığını belirtti. Esnaf, “Normalde İstanbullu müşterilerimiz oldu ama son birkaç yıldır gurbetçiler çok gelmeye başladı. Gurbetçiler de alışveriş yapıyor. Yerel turistler bir şey alırken iki kere düşünürler. Evler, oteller pahalı, bu yüzden asgari ücretle çalışanlar buraya gelemiyor” dedi.

Çeşme’nin artık üst kesime hitap ettiğini vurgulayan esnaf, “Burada asgari ücretle tatil yapmak çok zor. Buraya gelen tatilcinin de, esnafın da Allah yardımcısı olsun. Herkes fiyatlardan şikayetçi, onlar da şikayetçi. Haklı, yabancı turistlerin bir kısmı fiyatların uygun, bir kısmının değerli olduğunu söylüyor ama genelde yerli turistler fiyatların değerli olduğunu söylüyor” dedi.

‘KREMAYI ZENGİNLER BURADA YİYOR’

Bir başka esnaf ise dönemin bazı esnaflar için iyi bazı esnaflar için kötü geçtiğini söyledi. Esnaf, “Artık dönem sonu olduğu için durum içler acısı değil. Ardından kış moduna geçiyoruz. Kışın ise yerli ve yabancı turistleri ağırlayacağız. Konut fiyatları çok değerli. Bundan dolayı dar gelirli vatandaşlarımız burada yaşayamaz ve bu bahisin halledilmesi gerekir” dedi.

Esnaf, fiyat artışlarına dikkat çekerek, “Fiyatlar Çeşmelileri pek sarsmıyor ama yurt dışından gelip burada çalışan aileler için Çeşme çok sıkıntılı. Kaymayı genelde zenginler burada yiyor. Çeşme’de yaşam Dar gelirliler için çok zor.”

Bir başka esnaf da işlerin iyi gittiğini ve dönemden memnun olduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Bu yıl sezon iyi geçti. Buradaki ünlü dondurmacı biziz. Bizi tanıyor. Buraya en çok İstanbul ve Ankara’dan turist geliyor. Bu yıl, işler hala krizden daha iyi. Fiyatlar çok yüksek, zamlarla uğraşıyoruz. Bundan sonra ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kışın çok uyuyoruz. Şimdi ek işler bulup çalışacağız.”

habercat.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu