Ekonomi

AHKİB Başkanı Tekin: “Temmuz ayında 28,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik”

Döviz kuru ve maliyet baskısı için özel teşvikler beklediklerini belirten Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yürütme Konseyi Başkanı Gürkan Tekin, Temmuz ayında 28,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Döviz kuru ve maliyet baskısı nedeniyle ihracat pazarlarında çok önemli kayıplar yaşadıklarını belirten Lider Tekin, Türk hazır piyasasının rekabet gücünün güçlendirilmesi için kurun maliyet artışlarını karşılayabilecek düzeye çıkarılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı. -Uluslararası pazarlarda hazır giyim ve hazır giyim şubesi. 40 lira seviyesinde olması Uzak Doğu ve yakın coğrafyadaki rakiplerimizle rekabet etme şansını da beraberinde getirecektir.

“Yılın ikinci yarısında hazır giyim sektörünü çok zorlu bir sınav bekliyor”

2023’ün ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 gerileyen bölge ihracatının, Temmuz ayında yüzde 7,9 azaldığını kaydeden Lider Tekin, geçen ay asgari fiyattaki artışın ve yüksek enflasyonun itici güç olduğunu söyledi. tüm maliyetler yükselir ve düşük döviz kuru onlara karşı. Kentte kalması sonucunda ortaya çıkan tablonun sektörde önemli bir panik havasına neden olduğunu söyledi.

Birçok işletmenin üretimini durdurduğunu ve önemli sayıda şirketin kepenk kapattığını belirten Lider Tekin, sektörün yılın ikinci yarısında çok sert bir sınav beklediğini, mevcut tablonun endişeleri artırdığını belirtti.

Başkan Tekin, “Enerji ve personel maliyetlerinin artmasıyla birlikte iplik ve kumaş fiyatlarında hep artışlar oluyor. En değerli pazarımız olan Avrupa Birliği’nde Türkiye’nin yerini Uzak Doğu ülkeleri almaya başladı. Öyle değil. Avrupalı ​​moda devlerinin siparişleri her geçen gün azalıyor.Özellikle Inditex Kümelenmesi Türkiye’deki üretimlerini çekerek Uzak Doğu ülkelerine ve yakın coğrafyadaki rakiplerimize aktarıyor.ABD’deki markaların da aynı yolu izleyeceğini düşünüyoruz. Avrupa’daki markalar olarak yoluna devam ediyor.İhracatta, üretimde ve istihdamda çok önemli kayıpların olacağı bir döneme girmiş olmasından endişeliyiz.

“40 milyar dolarlık ihracat için devletimiz yanımızda olmalı”

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün katma değerli üretimi, istihdama katkısı, ihracatı ve net döviz geliri ile ülke ekonomisi için kritik öneme sahip sektörler arasında yer aldığının altını çizen Başkan Tekin, şunları kaydetti:

“Şu anda branşımızın en büyük düşüncesi, rakiplerimiz olan Uzakdoğu ülkeleri ile rekabet edemeyeceğimiz düşüncesidir. Bunun en değerli sebepleri akaryakıt ve personel maliyetlerindeki artışlar ve buna bağlı olarak yan sanayideki fiyat artışlarıdır. ,aksesuar ve kumaş.Bu gelişmeler bizi çok geriye itti.İhracat pazarlarında fiyatları tutuyoruz.Çok zor günler geçiriyoruz.Eylül ayı itibari ile birçok firma yeni sipariş alamadıkları için telef olacak.Bu da istihdam kayıplarına neden olacaktır. Fabrikalar muhtemelen faaliyetlerini durduracak.Bizim en büyük beklentimiz döviz kurlarında rekabet gücümüzü geri getirecek yükselişlerin olması.Mademki 21 milyar dolar olan ihracatımız 40 milyar dolara “Ekonomimizi büyütme hedefimiz var, ondan sonra devletimiz bunu yapmalı” bizimle ol Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren firmalara özel kur uygulaması bekliyoruz. Dolar kurunun 35 lirayı aşıp 40’lara gelmesi bizim için çok önemli. Öte yandan teşvikler de gelmeli.” Ciddi ihtiyaç teşvikleri üzerimize yansıtılmalı ve vergi iadeleri yeniden gündeme gelmeli. Pandemi döneminde istihdamı korumaya yönelik kısa çalışma ödeneği gibi mekanizmaların yeniden devreye girmesini bekliyoruz. “

Başkan Tekin, ekonominin ana yakıtının finans olduğunu da belirterek, Türkiye’nin üretim, yatırım, istihdam ve ihracat gücünde aksama yaşanmaması için Kredi Garanti Fonu (KGF) dahil kredi kanallarının bir an önce açılması gerektiğini söyledi.

“Temmuz ayında en çok ihracat yaptığımız ülkeler İspanya, Hollanda ve Almanya”

AHKİB’in iş setleri ve ülkeler bazında temmuz ayındaki ihracat performansını değerlendiren Önder Tekin, “Yılın 7’nci ayında 3 bin 770 ton eseri uluslararası pazarlarda satışa çıkaran Derneğimiz, kadın dış giyim, erkek dış giyimde en yüksek fiyatlara ulaştı. Dış giyimde 13,4 milyon dolar, erkek dış giyimde 6,2 milyon dolar ve diğer hazır giyimde 3,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik.İhracat yaptığımız ülkeler sıralamasında ilk sırada 7,5 değerle İspanya yer alıyor. 5.3 milyon dolarlık değerle Hollanda ikinci, 4.2 milyon dolarlık fiyat etiketiyle Almanya üçüncü sırada yer aldı.” – MERSİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu