Haber

HEDEP Milletvekili Sezai Temelli: 2024 bütçesinde toplumsal ihtiyaçlar değil sermaye dikkate alınıyor

HEDEP Muş Milletvekili Sezai Temelli, TBMM Plan ve Bütçe Kurulu’nda sunulan 2024 bütçe teklifine ilişkin, “2024 bütçesine baktığımızda önceki yılların bütçelerinde olduğu gibi sermayeyi gözeten bir bütçedir. Hiçbir subjektif durumu değerlendirmeden, toplumsal ihtiyaçlardan ziyade bir bütçeyle karşı karşıyayız. Toplumsal eşitsizlikler ve “Adaletsizliğin ortadan kaldırılması en önemli hedeflerden biri olması gerekirken, demokratik anlayıştan olabildiğince uzak bir bütçeyle karşı karşıyayız. Bütçe hakkının ihlal edildiğini bir kez daha açıkça söyleyebiliriz” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2024 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2022 Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi ve Sayıştay raporlarına ilişkin görüşmeler başladı. Öncelikle parti gruplarından bahsedildi. HEDEP Muş Milletvekili ve Komite Sözcüsü Sezai Temelli şunları söyledi:

“Bütçeden bahsediyorsak önemli sorunlardan birinin bütçe hakkı olduğunu vurgulamak isterim. Bütçe hakkının korunması her şeyden önce iktidarlara meşruiyet alanı yaratmak açısından önemli. Ancak biz ne yapıyoruz? Klasik AKP bütçelerinde alışılagelmiş olan bütçe hakkının ihlalidir. 2024 bütçesi de bütçe hakkının ihlali olarak karşımıza çıkıyor. Toplumun katılımı yok. Kendiniz hazırlayıp uyguluyorsunuz. Geriye dönüp baktığımızda herhangi bir katılım görmek mümkün değildir.

“SOSYAL İHTİYAÇLARDAN DAHA FAZLA SERMAYEYİ DİKKATE ALAN BİR BÜTÇE”

2024 bütçesine baktığımızda önceki yıllardaki bütçelerde olduğu gibi toplumsal ihtiyaçlardan ziyade sermayeyi gözeten bir bütçedir. Hiçbir subjektif durumu değerlendirmeden bir bütçeyle karşı karşıyayız. Toplumsal eşitsizliklerin ve adaletsizliklerin ortadan kaldırılması en değerli hedeflerden biri olmasına rağmen demokratik anlayıştan alabildiğine uzak bir bütçeyle karşı karşıyayız. Bütçe hakkının ihlal edildiğini bir kez daha çok açık bir şekilde söyleyebiliriz.

“HEM BÜTÇE HAKKININ İHLALİ, HEM DENETİM HAKKININ İHLALİ BİR BÜTÇE İLE KARŞIYIZ”

Peki kontrol hakkı konusunda ne söyleyebiliriz? Aslında kesinhesaptan ve Sayıştay raporundan pek söz edemiyoruz. Burada neredeyse parlatıldığını söyleyebiliriz. 2022 Sayıştay raporlarını incelediğimizde Sayıştay 8 bin bulguya ulaştı. Burada 8 tanesiyle bile tanışamayacağız. Dolayısıyla bütçe hakkı yoksa kontrol hakkının nasıl ihlal edildiğini göreceğiz. Hem bütçe hakkı ihlalinin hem de kontrol hakkı ihlalinin olduğu bir bütçeyle karşı karşıyayız.

“2022 BÜTÇESİ KADAR AÇIĞ AÇAN BİR BÜTÇE YAPTINIZ”

Peki 2024 bütçesi nasıl bir bütçedir? Latife gibi. Cem Yılmaz’ın bütçesine benziyor. Evet. Komik. Çünkü bütçe açığının sayısı 2,6 trilyon. Bunlar ilk tahminler. Bunun yıl sonunda ne olacağını tahmin edemiyoruz. Bir felaket senaryosuyla karşı karşıyayız. 2022 bütçesi yaklaşık 2,8 trilyonla kapandı. 31 Aralık’ta kapatılsa 1 Ocak’tan önce 2022 bütçesi kadar açık veren bütçe yapmışsınız.

“YOKSULLUK EKONOMİSİNİ KALICI HALE GETİREN BİR BÜTÇE”

Enflasyonla mücadele etmenin bir amacı var ama bu bütçe enflasyonisttir. Çünkü bütçenin dörtte biri açık veriyorsa bu enflasyonu körükleyecek demektir. Mayıs seçimleri yaklaşırken, oy Bir bütçeyle karşı karşıyaydık. Bunun sonuçları açıktır. Mart seçimlerine doğru yaklaşırken enflasyonist bir seçim bütçesiyle karşı karşıyayız. 2024 sonunda neyle karşılaşacağımızı tahmin edebiliyoruz. Sermaye dostu bir bütçe hazırladınız. Yoksulluk ekonomisini sürdüren bir bütçe. Adil olmayan bir bütçe, güvenlik militarist bir bütçe. Bunlar aynı zamanda bütçe açığının da kaynaklarıdır.

“İSTİHDAM POLİTİKASI ANLAYIŞI YOK. İŞSİZLİKLE MÜCADELE PROGRAMI YOK”

İşsizlik sorunu… Türkiye’de çok ciddi bir işsizlik sorunu var. Her ne kadar TÜİK bunu olabildiğince net yansıtmıyor olsa da… Mesela Türkiye’de bütçelerde kamu istihdam politikası anlayışı yok. İşsizlikle mücadeleye yönelik bir program yok. “Ölüme ve sıtmaya teşvik eden bir iş gücü ortamı var.”

Kaynak: ANKA / Siyaset

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu